500 gram köttfärs
0,5 gul lök
1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,75 dl mjölk
0,5 dl grädde
1,25 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
25 gram smör
1 tsk soja
Sås:
40 gram smör
0,25 dl vetemjöl
1 dl grädde
minst 2 dl buljong från köttfärslimpan
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk socker
1 tsk soja
- Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
- Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten.
- Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre "limpor" av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
- Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
- Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
- Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 grader i ca 40 minuter mitt i ugnen. Häll på 2 dl vatten efter 20 min.
- Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
Sås
- Smält smöret i en kastrull, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret) och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
- Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
- Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar